BİZ Mİ HASTAYIZ BAĞIRSAĞIMIZ MI HASTA ?
Bağırsaklarımız 110 trilyon dost sağlıklı bakterilerden oluşmaktadır. Bunun ancak yüzde 10 kadarı da patojen bakterilerden oluşur immün sisteme kendini tanıtmak için. Fakat yoğun antibiyotik kullanımı, rafine karbonhidratlardan oluşan beslenme ve de yoğurt kefir turşu yapımının bırakılması gibi ve yoğun laksatif ve form çayları da kullanılarak barsak florasındaki dost bakteriler hızla azalır ve yerine yenisi konamaz. Oysa bu dost bakterilerin çok önemli görevleri vardır. Bağışıklık sistem hücre sentezi fırsatçı patojenleri kontrol altında tutmak, ceratonin dopamin gaba gibi duygu durumumuzu sağlayan habercilerin sentezi, vitamin mineral sentezi gibi. Probiyotikler hasara uğradıktan sonra barsak iç yüzeyi de artık hasara uğrar buda hücreler arası sıkı bağların açılmasına geçirgenliğin artmasına sebep olur ve asıl sorunumuz şimdi başlar…
GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU
Bu sendroma gıdalardan tahıl özellikle guluten, lektin, süt ve ürünleri işlenmiş fruktoz şekeri, gibi besinlerle geçen candida gibi bakteri mantarlar, antibiyotik, stroidler, antiasitler, tarım ilaçları, ağır metaller ve tabii ki kronik stres ve bu sebeplerden bağırsak geçirgenliği artacak ve sindirilmemiş gıda, toksin, mikrop, maya mantarları ve ağır metaller kana geçecektir.
SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR
Tükenmişlik sendromu ve aşırı yorgunluk
Gıda intoleransı
Egzema, akne, sedef ve alerjiler
Crohn, ülseratif kolit, huzursuz barsak sendromu
Eklem ağrısı, artrit
İshal, kabızlık, gaz, reflü ve şişkinlik
Depresyon, dikkat eksikliği ve migren
MS, çölyak, lupus, romatoid artrit ve haşimato gibi otoimmün hastalıklar
TEDAVİSİ :
GAPS Diyeti ile bu hastalıklardan korunmak ve tedavi etmek mümkün. Öncelikle kemik ve et sularınızı, fermente lahana turşunuzu hazırlayıp ilk iş olarak vücudu arındırmak mümkün. Bununla birlikte bağırsak hücreleri için gerekli olan yapıtaşları yani protein, vitamin ve mineraller verilerek hücrelerin kendini onarması sağlanmalıdır. Hücreler onarıldıktan sonra bağırsak florasının normale dönmesi için prebiyotik ve probiyotik takviyesi verilir. Böylelikle bağırsak mukozası ve florası normal hale getirilir. Tabi bu durumun devam ettirilmesi, yeniden bağırsakların geçirgen hale gelmemesi için beslenme şekli de düzenlenmelidir. Bütün bunlarında psikonöroimmünoloji ışığında yapıyoruz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yeşim Temel Özcan